|
הטרדה מינית מילולית: התייחסויות מיניות חוזרותמאמרים נוספים בנושא ↓
הטרדות מיניות הן לא רק רצון לקשר מיני, כשצד אחד מעוניין בקשר המיני והאחר לא. גם שימוש במילים שיש בהן התייחסות מינית יכול להיחשב להטרדה מינית.
כשאני כותבת מכתב למעביד ובו אני מפנה את תשומת ליבו לכך שהטריד עובדת שלו מינית, משום שבישיבה של עובדים אמר לה שהיא מזכירה לו את המקצוע העתיק בעולם, אני נתקלת בהפתעה גמורה. זה אולי ניבול פה, אמירה שלא במקומה, אבל מה פתאום הטרדה מינית, הם אומרים. אבל ההטרדות המיניות ה"פופולריות" הן אלו שיש בהן רק מילים. מילים שהן לא הצעה מינית בהכרח. החוק למניעת הטרדה מינית הגדיר שלושה סוגים של הטרדה מינית מילולית:
סעיף 3 (א)(3): הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, בהצעות חוזורת בעלות אופי מיני צריך לפחות הצעה אחת, כלומר צריך אלמנט של הישנות או חזרה, צריך להביע סירוב למעט כשמדובר ביחסי מרות בעבודה, על מנת שההצעות ייחשבו להטרדה מינית. כאן תקראו על הצעות מיניות הנחשבות להטרדה מינית, כאן על ניצול יחסי מרות וכאן על מערכת יחסים בהסכמה, "רומן, והאבחנה בין "רומן" לבין ניצול יחסי מרות. ראו בפסק דין בעניין הצעות מיניות חוזרות, יכולות להתרחש גם באירוע אחד. סעיף 3 (א) (4): התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד כי אינו מעונין בהתייחסויות האמורות. כדי שאמירה המתמקדת במיניות תיחשב להטרדה מינית צריך יותר מהתייחסות אחת (כתוב התייחסויות ברבים, לא התייחסות), וצריך להגיד שזה לא מוצא חן או לא מקובל, או פשוט להגיד "לא". למעט ביחסי מרות. אז לא צריך להגיד שהדיבור המיני הזה לא מתאים. מספיק שיש שתי התייחסויות. סעיף 3 (א) (5): התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו, לרבות נטייתו המינית. כאן צריך רק התייחסות אחת (ולא כמה), לא משנה אם ההתייחסות ביחסי מרות או בין עמיתים לעבודה, עליה להיות בהגדרתה התייחסות מבזה ומשפילה ביחס למיניות. ראו בעמוד זה פסיקה בשאלה מהי התייחסות מבזה ומשפילה. כאן ראו פסק דין שקבע שלא כל אמירה שוביניסטית היא הטרדה מינית. מהי "התייחסות מופנית"
"בכתב, בעל פה, באמצעות מוצג חזותי או שמיעתי, לרבות באמצעות מחשב או חומר מחשב, או בהתנהגות". הגדרת המונח "התייחסות" היא רחבה ביותר ומכילה מכלול של צורות ביטוי: תמונות בעלות אופי מיני התלויות במקום עבודה וכן באמצעות מחשב, למשל עובד המראה לעובדת סרטי פורנו.
בארה"ב מבחינים בין שני סוגים של הטרדה מינית: הטרדה מינית זה תמורת זה שבה מתנים הטבה בקיום יחסי מין; והטרדות מיניות שהן סביבה עוינת. בישראך המחוקק לא אימץ את האבחנה הזאת אלא קבע הגדרות להתנהגויות שונות הנחשבות כהטרדות מיניות. גם אם האמירה המטרידה (בדיחות, הערות) לא מופנית ישירות למוטרד - זו הטרדה מינית
נניח עובד מספר בדיחות גסות במקום העבודה. או עובד רואה להנאתו סרטי פורנו ועובדת עוברת ליד המחשב שלו ורואה את הסרטים הללו. העובד לא כיוון את הבדיחות או הסרט ישירות אליה. בפסק דין של בית הדין הארצי (אוגוסט 2018) נקבע: "הטרדה מינית יכולה לבוא לידי ביטוי גם ביצירת סביבת עבודה עוינת החושפת את העובדת בניגוד לרצונה להערות ולהתייחסויות בעלות אופי מיני באופן שפוגע בכבודה". האם זו "התייחסות המופנית" אליה (כלשון החוק) ואפשר לסווגה כהטרדה מינית?
פסיקת בתי המשפט קבעה כי קבלת הפרשנות שלפיה הטרדה מינית תתקיים רק בפניה ישירה ופיזית אל המוטרד, משמעותה הוצאתם מגדר החוק של מעשים הקשורים ביצירת "סביבה עוינת", כגון תליית תמונות פורנוגראפיות או התבדחויות מיניות בין עובדי המשרד הגברים על מיניותה של אחת העובדות, בנוכחותה אך לא ישירות כלפיה. מכיוון שתופעות אלו לכאורה אינן מופנות במישרין כלפי אדם, הרי פרשנות כאילו זה לא נחשב להטרדה מינית תחטא לכוונת המחוקק להרחיב את ההגדרה של הטרדה מינית. קיראו עוד באתר עו"ד מיה צחור:
מנהל גולש באתרי סקס
![]() במקרה שלפנינו התובעת והנתבע עבדו במקום עבודה קטן ומצומצם. סביבת העבודה של התובעת כללה את המחשב, שהיה בחדרה והנתבע שהיה בחדר הסמוך. מערכת יחסי עבודה שכזו בכלל ובפרט בהכרח מחייבת רגישות לצרכיו של העובד. "לו הדבר היה קורה פעם אחת"
עוד נאמר בפסק הדין: "לו הדבר היה קורה פעם אחת, ולאחר מכן הנתבע היה נזהר ובוחר שלא לפתוח עוד דואר אלקטרוני, או לחכות לעשות זאת לאחר שהתובעת תסיים עבודתה, הרי היינו רואים בכך עניין חד פעמי. אולם הנתבע הודה, כי מדובר היה בעניין יום יומי". לכך ודאי שהתובעת וכל עובדת לא יכולה היתה להסכים. הנתבע הודה גם שהתובעת היתה עוזבת את החדר כאשר הוא היה גולש באינטרנט ומחכה שהוא יסיים. התובע מודה, שאמר לתובעת שאם זה מפריע לה שתרד למטה. התובעת אכן הבהירה זאת לנתבע, כי אינה מעוניינת לראות את החומר שהנתבע נחשף אליו, אך לא היה בכך כדי להועיל. גם לא נטען על ידי הנתבע, כי לא הבין את מסר הסירוב של התובעת. נהפוך הוא. למרות סרובה, הוא המשיך בכך". בפסק דין של בית הדין הארצי (אוגוסט 2018) נפסק פיצוי חסר תקדים של 300,000 שקל לעובדת שהיתה חשופה להתייחסויות מיניות חוזרות. באשר לניצול יחסי המרות קבע בית הדין:
"המנהל אכן לא דרש מהעובדת כל טובת הנאה מינית, אך זו אינה הדרך היחידה ללמוד על ניצול יחסי מרות או להפריך את החזקה שנקבעה בפסיקה. ניצול יחסי המרות נלמד בעיקר מהתפקיד המרכזי שמילא המנהל באותם אירועים ובהיעדר הדדיות מצד העובדת, שלא שיתפה אותו בענייניה המיניים, לא נענתה להתבטאויותיו של המנהל בהתבטאויות משלה באותו הסגנון, לא סיפרה לו בדיחות גסות, ולא הראתה לו תמונות ארוטיות הגם שידעה שכל אלה יכולים לעניין אותו. היה זה המנהל לבדו ששיתף את העובדת, פעם אחר פעם, בחוויותיו המיניות ובדיבוריו הבוטים, וכל זאת כשהעובדת מצידה אינה משתפת עמו פעולה. הדומיננטיות של המנהל באותם אירועים אל מול הפסיביות של העובדת הושגה בעיקר משום תפקידו הרם של המנהל במחלקה והשפעתו על העובדת. למעשה, העובדת הייתה בבחינת "קהל שבוי" להתבטאויותיו המיניות של המנהל והיא לא יכלה להימנע מהאזנה להן, ובכך יש ניצול של יחסי מרות. לפסק הדין שבו נפסקו 300,000 שקל לעובדת שנחשפת לסביבת עבודה רווית תכנים מיניים »
מאמרים נוספים על הטרדה מינית בעבודה | עו"ד מיה צחור
כשמרגישים מוטרדים, השאלה הראשונה היא האם זו הטרדה מינית לפי החוק. הנה הגדרות החוק בליווי הסבר ודוגמאות המשך קריאה »
שאלות נפוצות על הטרדה מינית בעבודה, ושאלות שאני מקבלת במשך השנים. התשובות נועדו לאינפורמציה כללית, לא במקום ייעוץ משפטי המשך קריאה »
מהן הצעות בעלות תוכן מיני הנחשבות להטרדה מינית? מתי צריך להראות סירוב חד משמעי? המשך קריאה »
הצעה חד פעמית ליחסי מין: האם אפשר להגדירה כהטרדה מינית מסוג התייחסות מבזה ומשפילה? המשך קריאה »
לבית הדין לעבודה לדון גם בתביעות על בעילה אסורה בהסכמה, אונס ומעשי סדום המשך קריאה »
מתי מערכת יחסים בהסכמה בין מנהל לעובדת הכפופה לו נחשבת להטרדה מינית תוך ניצול יחסי מרות בעבודה? המשך קריאה »
מתי רומן בעבודה ייחשב בעצם להטרדה מינית מסוג ניצול יחסי מרות, ומה קורה כאשר הרומן מסתיים. הסברים ופסקי דין המשך קריאה »
דברים שנשאה הד"ר צביה זליגמן, פסיכולוגית קלינית, בכנס
הטרדה מינית שארגנתי בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית המשך קריאה »
טור דעה: למה כלי התקשורת שולחים עובדת לפוליגרף לבדוק אם פחדה מהבוס השר המשך קריאה »
מהי אותה "התנהגות מבזה או משפילה" המהווה הטרדה מינית. פסקי דין: להטרדה מינית לא נדרשת כוונה מינית המשך קריאה »
פסק דין: לא כל אמירה גסת רוח, בוטה ושוביניסטית היא הטרדה מינית המשך קריאה »
250,000 שקל פיצוי לעובד שעבד במקום העבודה 26 שנה ופוטר כי לא הסכים לעבוד עם מי שהטריד אותו. רוב הפיצוי על שימוע לקוי המשך קריאה »
פס"ד: לא סביר שסיטואציה חד פעמית של אמירות גסות ללא התראה קודמת תגרור פיטורים, אפשר להסתפק במכתב התראה או שיחת נזיפה המשך קריאה »
ארבע אפשרויות לנפגע/ת הטרדה מינית במקום העבודה והם יכולים לממש את כולן: תביעה כספית על הטרדה מינית, תלונה במקום העבודה, תלונה במשטרה המשך קריאה »
120,000 שקל, זהו סכום הפיצוי הכספי המירבי ללא הוכחת נזק שאפשר לתבוע בתביעה על הטרדה מינית בעבודה. ואפשר לעיתים להכפיל במספר הההטרדות המשך קריאה »
ההבדל בין תלונה במשטרה לבין תביעה כספית על הטרדה מינית המשך קריאה »
התובעת, עובדת סיעודית ממולדבה, זכתה במלוא תביעתה. על הטרדה מינית בעבודה בית הדין פסק לה פיצוי מקמסימלי על כל מעשה מגונה ואינוס והעיר שאם היתה תובעת יותר, היה... המשך קריאה »
יתרונה של התביעה הכספית על תלונות במשטרה המשך קריאה »
העובדת לא התלוננה, תלונתה במשטרה נסגרה, היו לה תלונות קודמות. ובכל זאת בית הדין האמין לה ופסק לטובתה פיצוי המשך קריאה »
התנכלות יכולה להיות בגלל סירוב להצעות מיניות, בגלל תלונה על הטרדה מינית ובשל סיוע לעובד שהגיש תלונה המשך קריאה »
לעיתים מקום העבודה הופך קר ומנוכר לאחר תלונה על הטרדה מינית. לכאורה הכול בסדר, ההטרדה המינית הופסקה, התלונה טופלה, אבל איכשהוא כבר לא רוצים להיות ושוקלים התפטרות. מלכוד המשך קריאה »
הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי עבודה במקום העבודה, תוך כדי עבודה, תוך ניצול מרות ביחסי העבודה המשך קריאה »
בירור על הטרדה מינית במקום העבודה מתחיל בדרך כלל בתלונה מצד העובד/ת המוטרדת. ומה אם אין תלונה ויש שמועות על הטרדה? או שהעובד/ת ביקשו לא לברר? המשך קריאה »
בירור תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה שלב אחרי שלב, חובות האחראית וחובות המעסיק
המשך קריאה »
מתי אפשר לתבוע מעסיק על הפרת חובותיו מכוח החוק למניעת הטרדה מינית? האם חייבים להוכיח הטרדה מינית? המשך קריאה »
עובד תבע באמצעותי את מקום העבודה על הפרת חובותיו בבירור תלונה על הטרדה מינית. בית הדין חייב אותו לתבוע גם את המטרידה המשך קריאה »
מה חובות המעסיק בקשר למינוי אחראית על הטרדה מינית במקום העבודה המשך קריאה »
הנסיון מלמד: צריך להוציא מידי מעסיקים את מלאכת הבירור של תלונות על הטרדה מינית במקומות עבודה. מעסיק הוא לא בית משפט המשך קריאה »
תביעות כספיות על הטרדה מינית יכולות להסתיים בפשרה כספית לפני תביעה, עם מקום העבודה, עם המטריד או עם שניהם. הנה כמה דוגמאות המשך קריאה »
דרישה לפיצוי כספי בגין הטרדה מינית בעבודה, לפני שמגישים תביעה, אינה בהכרח סחיטה המשך קריאה »
הליך משפטי מול מטריד יכול להיות סוג של חוויה מתקנת למתלוננת. במאמר אני מתארת הליך של גישור בענייני הטרדה מינית בעבודה המשך קריאה »
מתווה הדיון המומלץ בתביעות נזיקיות על הטרדה מינית בבית הדין האזורי לעבודה המשך קריאה »
בתיק שייצגתי העובד, בית הדין ביטל החלטת מנהל לשלול סמכויות מעובד שננזף על אי העמדת גבולות בשיח במחלקתו והורה על פיצוי כספי של 92,000 שקל המשך קריאה »
ביום 1 בינואר 2012 הוארכה ההתיישנות על תביעות הטרדה מינית משלוש שנים לשבע. מה התיישן ומה לא המשך קריאה »
יומן, אסאמאסים, הקלטות. נטל ההוכחה בתביעות הטרדה מינית אינו גבוה מאשר בתביעות רגילות המשך קריאה »
יש לי קייס, אומרים לי בטלפון, כמה עולה ייצוג בתביעה? למה כל כך חשוב להתייעץ לפני שעושים צעד כלשהו בעניין הטרדה מינית בעבודה
המשך קריאה »
במרס 2008 ניתן פסק הדין התקדימי שיחסים בין ממונה לכפופה חזקה עליהם שהם ניצול יחסי מרות. בכנס שארגנתי בנושא באוניברסיטה העברית, נשאה דברים שופטת בית הדין הארצי ורדה... המשך קריאה »
כאשר מנהל נמשך לסגניתו, מי מהשניים צריך לפנות את מקומו אם לא יכולים לעבוד יחד - האם האדם שייצרו גובר עליו או שמא מושא הכמיהה? המשך קריאה »
הנוסח המלא של החוק למניעת הטרדה מינית, תקנות הטרדה מינית והתקנון הטרדה מינית שתלוי במקומות העבודה המשך קריאה »
20,000 שקל הוטלו על מעסיק עורך דין שלא בירר תלונה על הטרדה מינית תוך שהוא לועג לעובדת המשך קריאה »
הכותרות מדברות על "דמי שתיקה" למתלוננות כאילו מדובר בעסקה לא כשרה. בהסכם כספי מחוץ לכותלי בית המשפט יש יתרון למתלוננות, שרוצות בכך המשך קריאה »
האם יש מאפיינים מיוחדים להטרדות מיניות בהייטק? תלונה יכולה למנוע הטרדות מיניות? מתוך דברים שמרתי בכתבת עומק בנושא בדה מרקר המשך קריאה »
300,000 שקל פיצוי לעובדת שהיתה חשופה לאוריה רוויית אמירות מיניות. בית הדין: העובדת הייתה בבחינת "קהל שבוי" להתבטאויות המנהל והיא לא יכלה להימנע מהאזנה להן, ובכך יש ניצול של יחסי מרות. המשך קריאה »
|