לפניות

לפי חוק עבודת נשים, אסור לפטר עובדת שישים יום לאחר הלידה. המחוקק ביקש לסייע לנשים להשתלב במעגל העבודה ולמנוע ממעסיקים להיפרד מהן לשלום לאחר שילדו. ואולם, החוק לא הספיק.

לא יהיה לך קשה להסתדר?
אולי תשבי בבית ונשלם לך?
הסתדרנו יפה עם המחליפה והיא וגם יותר זולה.

קיראו כאן:
מדריך לזכויות אחרי חופשת לידה מאת עו"ד מיה צחור

מעסיקים המשיכו לפטר אחרי חופשת לידה. או שאמרו לעובדת, שבי בבית שישים יום ונשלם לך שכר, או שאמרו לה תחזרי לשישים יום, אחריהן את מפוטרת. מי רוצה לחזור לחודשיים למקום שלא מעוניין בה? בתי הדין לעבודה קבעו כללים בעניין ואותם אני מביאה לפניכם בפירוט באתר זה, כולל פסקי דין חדשים.

אסור לפטר 60 יום לאחר חופשת הלידה או החופשה ללא תשלום

אם מפטרים בסוף ה-60 יום שלאחר חופשת הלידה,  או החופשה ללא תשלום, צריך לתת בנוסף 30 ימי הודעה מוקדמת.

המעסיק יכול להגיש היתר לפיטורים, אבל רק אם למשל העסק נסגר

בניגוד לבקשה לפטר עובדת בהריון, שאז למשרד הכלכלה שיקול דעת נרחב אם לאשר לפיטורים, חוק עבודת נשים הגביל את שיקול דעתו של משרד הכלכלה בכל הנוגע לבקשה להתיר פיטוריה של עובדת לאחר חופשת לידה.

מתי בכל זאת אפשר לקבל היתר לפיטורים אחרי לידה

כדי שיינתן היתר לפיטורים אחרי הלידה צריכים להתקיים כל התנאים האלה:

אין קשר בין הפיטורים לבין חופשת הלידה או החופשה ללא תשלום.

עסקו של המעסיק חדל לפעול באופן שאינו זמני או שהמעסיק הוכרז פושט רגל או ניתן לגביו צו פירוק.  

שיקול הדעת של משרד העבודה צר יחסית לבקשות להיתר לפיטורים בהריון. האיסור לפטר אחרי חופשת לידה הדוק יותר מאשר האיסור לפטר אחרי בהריון.

קיראו עוד באתר של עו"ד מיה צחור:

המעסיק מציע שבי בבית 60 יום ואשלם לך

המעביד לא יכול לפדות את תקופת ה-60 יום בכסף אלא עליו להחזיר את העובדת לעבודה בפועל למשך 60 יום. לפעמים ההוראה הזאת בעייתית לשני הצדדים. כי מצד אחד המעסיק לא רוצה את העובדת, ומצד שני גם היא לא מעוניינת לחזור לעבודה בפועל במקום שלא רוצים אותה, ומבחינתה שישולמו 60 יום וייפרדו לשלום. איפה הבעיה? אסור בתכלית האיסור לפדות התקופה בכסף. גם אם העובדת תאמר למעסיק שזה בסדר ואין לה טענות והיא מבינה, המעסיק ימצא את עצמו בהפרה של החוק אם ישלם בעבור 60 יום אחרי חופשת הלידה והעובדת תשב בבית. מומלץ במקרים כאלה להגיע לייעוץ משפטי.

בתמצית מה קובע החוק בקשר לפיטורים אחרי חופשת לידה

חובה לתת לעובדת הזדמנות להשתלב בחזרה.
אסורה הודעת פיטורים גם ב- 60 יום.
אסור לפטר או להזיז תפקיד כי המחליפה עדיפה.
אסור לומר תחזרי ל-60 יום ואח"כ הביתה.
אסור לפדות בכסף את 60 הימים שאסור לפטר.

בתביעה שייצגתי: 187,000 שקל על הרעת תנאים לאחר חופשת הלידה

כשהמנהלת חזרה מחופשת הלידה, הודיע לה המנהל שעכשיו עליה להיות מזכירתו של העובד שבא להחליפה בחופשת הלידה. בתביעה שהגישה באמצעותי זכתה העובדת לפיצוי של 187,000 שקל.  
לפסק הדין 

המעסיק רמז לך שאין לך מה לחפש במקום העבודה אחרי חופשת הלידה

מעסיק יכול, למשל, לומר לעובדת: תחזרי ל-60 יום כי כך מחייב החוק, אחר כך אני אפטר אותך. אם העובדת לא תתייצב בעבודה, היא לכאורה מתפטרת. לומר לעובדת, או פשוט לרמוז לה שאחרי 60 יום היא הולכת הביתה. כאן התערבו בתי הדין לעבודה וקבעו כי הדבר מנוגד לחוק. על המעביד להשיב לעבודה בפועל.

עוד נפסק כי במצב שכזה שהמעביד אומר לעובדת אחרי חופשת לידה – עוד 60 יום את מפוטרת, העובדת לא חייבת לחזור לעבודה והיא תיחשב למפוטרת ולא למתפטרת. בפסק דין שבו ייצגתי את העובדת נקבע שהעובדת לא חייבת להסכים להעברה מתפקידה, וזה ייחשב לפיטורים ולא התפטרות. ואולם, כל מקרה לגופו ומוטב להתייעץ לפני כן.

אם המעסיק לא החזיר אותך אחרי הלידה, או התקשר אלייך בחופשת הלידה ושמעת רמזים שאין לך את התפקיד. אם נשמות טובות בעבודה מלחשות לך שהכסא שלך נתפס וממש מרוצים מהמחליפה ולא ברור איך את הולכת להשתלב. אחרי שקראת והחכמת מה מותר ומה אסור, לפני שאת הולכת למעסיק להגיד לו שזה לא חוקי מה שהוא עושה, תשקלי ללכת לייעוץ משפטי. לראות מה אפשר לעשות במקרה שלך. האם חייבים לחזור לעבודה האם יש עילה לדרוש משהו ומה.

למה בכלל החוק קובע שצריך להחזיר לעבודה בפועל

כי בעבר מעסיקים היו עוקפים את האיסור לפטר אחרי חופשת הלידה באמצעות תשלום כספי ליולדת – ושבי בבית. כך לא הוגשה מטרת המחוקק שנשים לא ייצאו ממעגל העבודה אחרי חופשת הלידה. לא תמיד הדבר נובע מאפליה. יש הרבה סיבות למה לפטר אחרי חופשת הלידה: תפקוד לא מלהיב בתקופת ההריון, ראו אפשר להסתדר בלי העובדת שילדה, התברר שהעובדת שילדה יקרה מדי ולא רק שאפשר להסתדר, העובד המחליף זול יותר, טוב יותר, יעיל ונמרץ.
או נניח היו מחשבות על פיטורים מזה זמן, ורק דחו את הביצוע עד לאחר הלידה.  ולא חסרים מקרים שהמעסיק חושב שהעובדת לא תוכל לשאת בנטל כשהיא אמא, כשראשה אינו אך ורק בתוך העבודה. ולעיתים הסיבות הן שינוי ארגוני שהתבצע במקרה בזמן חופשת הלידה, או קיצוצים. 

האיסור לפטר או להרע את את תנאי העבודה מוחלט. למעסיק/ה אין שיקול דעת אם להחזיר את העובדת בפועל לעבודה. אין צורך להוכיח אפליה. תכלית ההוראה האוסרת על פיטורים לאחר חופשת הלידה, נועדה להבטיח את זכותה של העובדת לשוב לעבודתה על מנת לאפשר לה להשתלב בחזרה במקום העבודה, ולתת לה הזדמנות להוכיח את יכולותיה גם לאחר הלידה.

המחליפ/ה פשוט יותר טובה. יעילה, זולה, נמרצת. האם זו סיבה מוצדקת לפטר?

בתי הדין קבעו במספר פסקי דין כי מדובר באפליה, שכן אלמלא יצאה העובדת לחופשת לידה ומקומה לא היה מתמלא על ידי עובדת אחרת, היא לא היתה מפוטרת.

פגעו בזכויותיכם/ן? חכו לפני שאתם מראים למעסיק את החוק

מעסיקה או מעסיקה קוראים לעובדת לשיחה ומודיעים לה שהיא מפוטרת. בתגובה היא אומרת שהיא בהריון. המעסיק אומר שהוא לא מתכוון לבקש   המשך קריאה »

מעסיק חייב להחזיר לעבודה בפועל אחרי חופשת הלידה. מדריך

בעמוד זה תקראו: צריך לתת לעובדת הזדמנות להוכיח עצמה לאחר חופשת הלידה בחוק כתוב שאסור לפטר 60 יום לאחר חופשת   המשך קריאה »

פסק דין בתיק שייצגתי: 187,000 שקל על הרעת תנאים ואפליה לאחר חופשת לידה ובהריון

פסק דין בתיק שייצגתי את העובדת:  פיצוי חסר תקדים למנהלת תחנת הדלק הטורים בירושלים, שהתפטרה כי הועברה לתחנה אחרת לאחר חופשת הלידה וטענה   המשך קריאה »

פיטורים אחרי חופשת לידה ואחרי חופשה ללא תשלום

בעמוד זה תקראו: מה אומר החוק על פיטורים אחרי חופשת לידה וחופשה ללא תשלום? אסור לפטר בחופשת הלידה ו-60 יום   המשך קריאה »

על מעסיק לפעול באופן אקטיבי למניעת אפליה

שירה כהן, מנהלת אזור במנפאואר, ביקשה לשוב לעבודתה לאחר חופשת הלידה. מנהלה הודיע מספר ימים לפני שובה כי תפקידה בוטל   המשך קריאה »

הרעת תנאים אחרי חופשת הלידה

פסק דין: מעסיק שהרע תנאי עבודתה של עובדת אחרי חופשת לידה, עד שלבסוף התפטרה, ישלם לה חודש וחצי שכר ועוד   המשך קריאה »

אסור לפטר אחרי חופשת לידה ללא שימוע הוגן

בפסק דין שניתן עוד לפני שהחוק שונה ל-60 יום איסור לפטר, נקבע כי מעסיק לא יוצא ידי חובתו כאשר הוא   המשך קריאה »

פיצוי לעובדת שפוטרה 60 יום אחרי חופשת הלידה כי המעסיק העדיף את המחליפה

המעביד החזיר את העובדת לעבודה לאחר חופשת הלידה, ופיטר אותה כמה ימים לאחר שחלפו שישים יום מיום שובה מחופשת הלידה.   המשך קריאה »

פיטורי צמצום אחרי חופשת לידה

בית הדין האזורי לעבודה קיבל חלקית תביעה של עובדת לקבלת פיצוי בשל פיטוריה במסגרת פיטורי צמצום בסמוך לחזרתה מחופשת לידה.   המשך קריאה »

מעסיק צריך להחזיר לאותה עבודה באותם תנאי עבודה אחרי חופשת הלידה

בפסק דין שניתן בבית הדין האזורי בירושלים נדונה שאלת זכאותה של עובדת שיצאה לחופשת לידה לשוב לעבודה באותו מקום שבו   המשך קריאה »

פיצוי לעובדת עקב שינוי תפקיד לאחר חופשת הלידה

בפסק דין שניתן בבית הדין האזורי בתל אביב (דצמבר 2012) נדון עניינה של עובדת ששימשה מנהלת תיקי לקוחות ובשובה מחופשת   המשך קריאה »

שינוי תפקיד ופיטורים לאחר חופשת לידה עקב שינוי ארגוני

נשים יוצאות לחופשת לידה וכשהן חוזרות אין להן את אותו התפקיד. המעביד מצדיק את העברתן לתפקיד אחר, או פיטוריהן, בצרכים   המשך קריאה »

האם סדק ראשון בחובה המוחלטת להחזיר לאותו תפקיד לאחר חופשת הלידה

בית הדין:חוק עבודת נשים נחקק על מנת לסייע בעד נשים, להגן עליהן בתקופות שבהן פגיעותן גדולה יותר ולאפשר לאשה לחזור   המשך קריאה »

100,000 שקל פיצוי לעובדת שפוטרה כי תפקידה פוצל

בפסק דין שניתן בבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע (24.10.13) נפסק פיצוי של 50,000 שקל לעובדת שפוטרה לאחר חופשת לידה, על   המשך קריאה »

כשאומרים לעובדת נמליץ לפטר אותך בתום 60 יום לאחר חופשת לידה

לא תמיד אקט הפיטורים בחופשת לידה הוא אקט רשמי, מכתב פיטורים ביד. לפעמים מנהלים אומרים לעובדת, תחזרי, אבל תדעי לך   המשך קריאה »

פסק דין: מתי שינוי תפקיד לאחר חופשת הלידה בעקבות שינוי ארגוני לא מהווה הפרה של החוק

עובדת חוזרת מחופשת לידה וכבר אין לה את התפקיד. באתר מופיע פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה שלפיו  המעסיק צריך להחזיר   המשך קריאה »

פס"ד: 60,000 שקל פיצוי לעובדת שתפקידה שונה לאחר חופשת הלידה עקב שינוי ארגוני

התובעת עבדה כתועמלנית רפואית ולאחר חופשת הלידה הוצע לה תפקיד משרדי כרכזת שיווק בעקבות רה ארגון בחברה. התובעת סירבה להצעה   המשך קריאה »

פיצוי לעובדת שדחתה את ההצעה להתפטר, שבה ופוטרה

פיצוי של 84,000 שקל הוטל על עיתון המודיע שהודיע לעובדת במהלך חופשת הלידה שיש לה שתי אפשרויות: או שתתפטר וישלמו לה   המשך קריאה »

פס"ד בתיק שייצגתי: 102,000 שקל פיצוי למורה שפוטרה כי זה חוסר אחריות להיכנס להריון בשנה הראשונה

כך נימקה מנהלת בית הספר הלל ברמת גן, אירית טוניק, את פיטוריה של יועצת חינוכית צעירה בשיחה ביניהן במהלך חופשת   המשך קריאה »