|
אפליה בשל גילמאמרים נוספים בנושא ↓
לא רק נשים צעירות מופלות. מגיעות אליי נשים בשנות הששים המוקדמות לחייהן, שקיבלו הודעת פיטורים מהממונה הצעיר שלהן בעבודה. הסיבות לפיטורים הן שונות ומגוונות: "יש לך רק עוד כמה שנים לתרום למערכת", "את בין כה וכה יוצאת עוד מעט לפנסיה", "אנחנו 'מצעירים' את הארגון", "את כבר לא מתאימה". הפגיעה הנפשית קשה במיוחד. מה, עשרים שנה הייתי טובה, אני לא נעדרת יום אחד מהעבודה, ופתאום אומרים שאני זקנה מדי?
משום מה, דווקא במקרים אלה לא מהססים הממונים, בדרך כלל גברים בשנות השלושים, לאמר את הסיבה האמיתית לפיטורים. פשוט זקנה. ברור כי הסיכוי למצוא עבודה אחרת, מטבע הדברים, קלוש. עובדות רבות מעדיפות להגיע להסכם פשרה לפיצוי כספי, ובלבד שלא להגיש תביעה לבית הדין. פסק דין בתיק בו ייצגתי את העובדת: 30,000 שקל פיצוי לפיטורים מפלים בשל גיל. "דרושה מזכירה צעירה ודינאמית"
רותי ניקר עבדה למעלה משלושים שנה כמזכירה וכמנהלת לשכת המנכ"ל בארגון הקבלנים,. בשנת 1999 הגיע מנכ"ל צעיר ונמרץ לארגון הקבלנים, בן 29, והוא החליט "להצעיר" את הארגון. אותו מנכ"ל קרא לרותי ניקר בת ה-61 לשיחה והודיע לה שהיא פוטרת מהעבודה. למה? צמצומים. מיד לאחר פיטוריה גילתה רותי ניקר כי המעסיק פרסם בעיתון מודעת דרושים, ובה כתוב כי דרושה "מזכירה מעולה, צעירה ודינאמית". היגשתי בשם הגב' ניקר בקשה לצו מניעה נגד פיטוריה מהעבודה ובית הדין האזורי לעבודה החליט להחזיר אותה לעבודה. הגב' ניקר לא שבעה נחת מעבודתה לאחר מתן הצו והגישה תביעה כספית לבית הדין. לארגון הקבלנים דרושה עובדת "צעירה, דינמית, "ראש טוב" בפסק הדין נכתב כי המעביד, מצדו, הכחיש את טענותיה של התובעת וטען כי פיטוריה נבעו מטעמים ענייניים של תפקוד לקוי בעבודתה. יחד עם זאת, הוא התקשה להסביר את תוכן המודעה המגלה העדפה פסולה מחמת גיל. לדבריו מדובר היה בטעות ניהולית שבוצעה בתום לב, והוא הביע נכונות לשאת באחריות לתוצאותיה ולהחזיר את התובעת לעבודתה. לפיכך, הסכימו הצדדים לבטל את הפיטורים מה-25.04.99 ולהמשיך את יחסי העבודה ביניהם למשך שנה תמימה עד ליום 31.5.00, מועד שבו תפרוש התובעת מעבודתה לפי הסכמתה ורצונה. התובעת חזרה בפועל לעבודתה כאשר היא מרגישה שהפרשה מאחוריה, אולם תוך ימים ספורים חזרה אל בית הדין בטענה כי המשך יחסי העבודה בין הצדדים הנו בלתי אפשרי. לדברי התובעת, מנכ"ל הארגון הרע את תנאיה, הורה לה לשבת בחדר צדדי ונישל אותה מתפקידיה וסמכויותיה הקודמים כמזכירה בכירה, בעוד שהמזכירה החדשה שהתקבלה לעבודה, שהיא צעירה ממנה בעשרות שנים, ירשה במהירות את תפקידה וסמכויותיה של התובעת, באופן שהותיר אותה מושפלת. המעביד הכחיש את טענות התובעת מכל וכל. הוא הודה אמנם כי המזכירה החדשה לא פוטרה בעקבות החזרת התובעת לתפקידה, אולם לדבריו הדבר לא פגע במעמדה של התובעת. לאחר שהצדדים התייצבו לפני בית הדין, הם הסכימו לסיים את הסכסוך המשפטי הנוגע לטענת האפליה מחמת גיל באופן שיחסי העבודה יסתיימו לא יאוחר מה-31.07.99, והתובעת תזכה לפיצוי כללי שלא יפחת מ-10,000 ש"ח ולא יעלה על 50,000 ש"ח. בית המשפט חייב את החברה לשלם לתובעת 30,000 ש"ח פיצויים. לפסק הדין בעניין רותי ניקר נגד ארגון הקבלנים
מאמרים נוספים על אפליה בעבודה | עו"ד מיה צחור
פיטורים בגלל ההריון לפני חצי שנה הם אפליה. הדגש: בגלל ההריון המשך קריאה »
מגיעות אליי עובדות שמדווחות על רומן עם הממונה. רומן בהסכמה, ללא ניצול קשרי מרות. אין להן טענה של הטרדה מינית. אבל מה קורה אם לפתע מודיע הארגון שבני... המשך קריאה »
פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע כי אין תוקף לחתימה של עובד על מסמך, שבו הוא מוותר על הזכות לשוויון. המשך קריאה »
ה"שוויון" מחזיק מעמד, פחות או יותר, עד שאשה מחליטה להיות אם. אז פוגשים באפליה המשך קריאה »
די באמירה מפלה, למשל כי "נשים לא מתאימות לתפקיד", כדי להטיל על מעביד פיצוי עונשי. המשך קריאה »
האם תובעת צריכה לצרף לתביעתה הקלטות להוכחת האפליה? בית הדין הארצי בפסק תקדימי בערעור שהיגשתי קבע שלא המשך קריאה »
פסק דין המבהיר מהי אפליה על רקע השקפת עולם. בית הדין: הגנת המחוקק מפני אפליה מחמת השקפה לא נועדה להשקפת אדם אשר נצורה בלבו אלא באה לעגן את... המשך קריאה »
מדצמבר 2014 הוספה עילת אפליה חדשה: מקום מגורים. המשך קריאה »
לשאול על הריון בראיון עבודה זה אסור. מה עושים אם בכל זאת שואלים? המשך קריאה »
עדיף לקבל פרצוף חמוץ מבית הדין מאשר להגיש תביעה ללא ראיות. או לוותר מראש על האפשרות להוכיח את האפליה. בית הדין הארצי לא מוצא בכך פגם המשך קריאה »
|